Založ si blog

Trochu morbídna realita

„Prepáčte sestrička……to vám tu…..to tu niekto zomrel?“. Tak, toto bola otázka, ktorú sa ma spýtal pacient hneď po tom, ako videl, že spolu s kolegom tlačíme po chodbe veľké plechové „solárium“. Áno, čítate veľmi správne, aj v dnešnej dobe plnej novodobých technológií, vynálezov, samých novôt, ktoré sú zavádzané do kolobehu života…..v niektorých nemocniciach….ak ovšem nejde len o tú našu, fungujú plechové „solária“.
Plechová predpotopná nádoba do ktorej sa vloží telo človeka a odnesie do mraziacich boxov. A tak sa pýtam….kde je úcta k človeku, k ľudskej bytosti, ktorá prežila roky na tomto svete, pracovala, vychovala deti, denno denne bojovala s nástrahami každodenného života, možno sa veľakrát musela popasovať s údelom ťažkého ochorenia, strát a iných vecí…..kde sa vytratila ľudskosť, akýkoľvek druh morálnosti…dôstojnosti, kde???? Ako je vôbec možné, že v dnešnej „pokročilej“ dobe dokážeme zaobchádzať s telom človeka tak, ako sa zaobchádza. Aby sa ušetrilo?Pretože nie sú peniaze ??? Ale nie, peniaze boli, sú aj budú, len sú na iných miestach ako by byť mali.
Verím tomu, že niečo takéto sa číta veľmi neľahko…obzvlášť, keď si človek predstaví svojho blízkeho, príbuzného. Smutné však je, že práve takáto situácia je v mnoých slovenských nemocniciach krutou a skutočnou realitou, ktorá je na denno dennom poriadku.
Ďalšou vecou na zamyslenie, pri ktorej človeku postáva rozum je fakt, že túto prácu vykonávajú tí, ktorí by to robiť rozhodne nemali. Podľa informácií pracovníkov pohrebnej služby je známy fakt, že oni si za naloženie a vyloženie človeka účtujú poplatky, čo je samozrejmé kedže je to náplňou ich práce. Avšak v nemocnici tento druh aktivity určite nespadá do náplne ani kompetencií zdravotníckych pracovníkov….ale….treba šetriť, veď sme na Slovensku, takže etríme kde sa dá, veď čo je na tom, že veľakrát s vyše 100 kg osobou manipulujú 3 ženy, ktoré či chcú či nie, urobiť to musia. Čo z toho, že veľakrát ide o mladé dievčatá, ktoré prichádzajú o kríže, platničky, chcú v budúcnosti zasvätiť život rodine deťom,….dá im snáď primár, riaditeľ…alebo pán minister náhradné diely ktoré budú vyhovovať telu ženy, aby boli schopné priviesť na svet dieťa???

Je to na zamyslenie, škoda len, že tí, čo by sa zamýšľať mali, si sedia v teple svojich kancelárií, diktujú nezmyselné zákony pri pití kávičky a nemajú ani poňatia o tom ako veci v reáli fungujú.

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1829x
Priemerná čítanosť článkov: 1829x

Autor blogu

Kategórie

Archív